Μερικές καλές ιδέες

Έψαχνα καιρό να βρω λέξεις να εκφράσω αυτά που σκέφτομαι. Προσπάθησα να τα τροποποιήσω ώστε να ακούγονται politically correct. Προσπάθησα να διατηρήσω ένα επίπεδο. Και να συγκαλύπτω τις σκέψεις μου με ειρωνεία, κρύα αστεία ή χιουμοριστικά ξεσπάσματα.

Κάπου διάβασα ότι για να καταρρίψεις μια μπούρδα πρέπει να καταβάλλεις διπλάσια προσπάθεια από την μπούρδα itself.

Αυτό όμως γίνεται σε καιρούς ειρήνης. Και με συνομιλητές που δεν είναι αποκλειστικά μπουρδολόγοι. Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ένα «ρούφα τ’αυγό σου και μη μας ζαλίζεις», νομίζω πως αρκεί.

Γι’αυτό και για μια τελευταία φορά θα μπω στην επίπονη για τα μυαλά μου διαδικασία να δώσω ένα bunch από καλές ιδέες που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι μας στην καραντίνα.

Οι αντοχές στερεύουν, η υπομονή εξαφανίζεται κι ο χρόνος να το παίξω ευγενική και να «ακούσω την άλλη γνώμη, την απ’έξω, την πιο αντικειμενική, την άλλη πλευρά κτλπ» δεν υπάρχει πλέον.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Από COVID-19. Σωρηδον. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ομαδικούς τάφους. Το σύστημα υγείας έχει ήδη καταρρεύσει. Κι ειλικρινά δεν ενδιαφέρει κανένα νοήμονα άνθρωπο το ότι δεν μπορείς να βγεις να πιεις καφέ. Ούτε καν τον ίδιο τον καφετζή…

Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι να μην μιλάμε για πράγματα που δεν ξέρουμε. Όπως οι γιατροί δεν έρχονται να μας δείξουν πως να φτιάξουμε τα αυτοκίνητα μας, ούτε πως να εφαρμόσουμε μαθηματικά θεωρήματα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αμφισβητούμε την ύπαρξη της πανδημίας, την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου ή θεραπείας.

Μια επίσης καλή ιδέα είναι να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Και συγκεκριμένα, των sane, εν ενεργεια ειδικών. ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ.

Επίσης καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε λέξεις όταν δεν ξέρουμε τι σημαίνουν. Λέξεις όπως χούντα, δικτατορία, κατοχή καλό είναι να μην μπαίνουν στα στόματα μας αναίτια. Αν από την άλλη ξέρουμε τι σημαίνουν και θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε ντε και καλά, χρήσιμο θα ήταν να μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί τις χρησιμοποιούμε. Π.χ. Η απαγόρευση του «συναθροίζεστε» και η βίαιη καταστολή συγκεντρώσεων με πολιτικό χαρακτήρα είναι όντως πράξεις που έχουν απολυταρχικό ύφος. Το κλείσιμο της εστίασης, η κυκλοφορία με αριθμούς και η απαγόρευση κυκλοφορίας ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, είναι κινήσεις απελπισίας που θα έκανε κάθε κράτος με αποδυναμωμένο ΕΣΥ. Δεν σχετίζονται με χούντες.

Επίσης το να γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις συμβουλές των ειδικών κι απλά να ασκούμε κριτική στο «τι δε γίνεται», μας κανει απλά συνένοχους σ’αυτο. Η άσκηση κριτικής είναι κάτι το οποίο μπορούν να κάνουν μόνο όσοι είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Ποιοι είναι εντάξει στην προκειμένη; Όσοι τηρούν τα μέτρα, προσέχουν, ενημερώνονται, μένουν όσο μπορούν σπίτι. Το να πηγαίνω σε παράνομα after party ή σε κρυφούς εκκλησιασμούς, με κάνει εξίσου άχρηστο.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Όταν τελειώσει όλο αυτό θα παιχτεί παρα πολύ το σκηνικό «Φταίτε οι πολίτες που δεν βάζατε κωλο κάτω, εμείς τα κανάμε όλα σωστά». Και θα είναι απίστευτα βολικό να είναι έστω και στο ήμισυ αλήθεια. Που θα είναι.

Και κυρίως θα είναι, γιατί οι χώρες έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν. Στην Ελλάδα για παράδειγμα το ανάλγητο κράτος που δεν ξέρει τι θα πει πρόνοια και φροντίζει πάντα τα χνώτα των ιδιωτών, ταιριάζει απόλυτα με τους νέους που μαζεύονται στα σπίτια και στα πάρκα 20-30 άτομα, με τους θρησκόληπτους που ψήνονται να κάνουν κρυφές λειτουργίες, με τους ψεκασμενους που περιμένουν τσιπάκια κι εξωγήινους και με τους σκεπτικιστές του «κάτι υπάρχει, αλλά δεν είναι έτσι όπως μας τα παρουσιάζουν τα πληρωμένα μίντια, τα νοσοκομεία είναι άδεια».

Προς πληροφόρηση. Τα μίντια πληρώνονται, όταν πληρώνονται, για να πούνε ότι οι κυβερνήσεις τα κάνουν όλα καλά, όχι για να μιλήσουν για ιούς που στην πραγματικότητα είναι γρίπες και θίγουν μόνο ευπάθεις ομάδες. Κούρασε αυτή η καραμέλα.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως ναι έχουμε πόλεμο. Μεταξύ ιού και ανθρώπων. Κι όποιος δεν σέβεται, δεν ακούει και δεν βοηθά αυτούς που παλεύουν μαζί του, είναι με το μέρος του ιού. Ανεξαρτήτως ιδεολογίας, θέσης, εξουσίας και κυρίως ανεξαρτήτως δικαιολογίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: