Outfit 86: If I were your uni professor

Στην ζωή μου τόσο την σχολική, όσο και την φοιτητική γνώρισα αρκετούς δασκάλους και καθηγητές.

Καθηγητές γνωστούς και τρανούς με CV που χρειάζεσαι μια βδομάδα για να το διαβάσεις. Καθηγητές που δεν είχαν κάνει ούτε ένα παιδαγωγικό μάθημα στη ζωή τους και είχαν μηδέν μεταδοτικότητα. Σκουπίδια που επειδή είχαν ένα χαρτί νόμιζαν πως μπορούν να εξουσιάζουν ζωές των άλλων. Άλλα σκουπίδια που θεωρούσαν πως ο προσηλυτισμός ή/και ο εκφοβισμός είναι αποδέκτες παιδαγωγικές μέθοδοι. Καημένους που είχαν μείνει κολλημένοι σε προπερασμένους αιώνες. Ευγενικές και πονεμένες ψυχές με ή χωρίς σκληρό προσωπείο. Παιδιά που βρίσκονταν στο ξεκίνημα της καριέρας τους κι ήταν γεμάτα όνειρα και ιδέες. Παιδαγωγικές ιδιοφυΐες.

Θεωρώ τεράστια τύχη που δεν γνώρισα -ή έστω δεν γνωρίζω εάν γνώρισα- σιχάματα της κοινωνίας με παρενοχλητικες διαθέσεις. Κατακάθια που η θανατική ποινή είναι τιμή τους.

Από όλους τους ανθρώπους που ήρθαν στο δρόμο μου ως καθηγητές μου, αυτοί που ξεχωρίζω,ευγνομωνω και θυμάμαι πάντα με νοσταλγία είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν υπήρξαν ούτε ιδιοφυΐες -εκτός από κανα δυο-, ούτε μου έμαθαν κάτι που δε θα μπορούσα να μάθω από τον οποιοδήποτε συνάδελφο τους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν ήταν καν απόφοιτοι καθηγητικών/παιδαγωγικών σχολών. Ήταν συνάδελφοι μου.

Γι’αυτο και δεν τους ξεχωρίζω τόσο για τις γνώσεις τους, όσο για την ικανότητα τους να είναι άνθρωποι. Γιατί δυστυχώς πολλοί δυσκολεύονται να είναι άνθρωποι.

Και νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό προσόν ενός ανθρώπου που θέλει να ασχοληθεί με την παιδαγωγική. Η ικανότητα του να είναι άνθρωπος. Οι γνώσεις σε επίπεδο σχολείου ή σε προπτυχιακό επίπεδο πανεπιστημίου αποκτώνται μέσα από συγγράματα σε ένα μεγάλο βαθμό, ανεξαρτήτως καθηγητή. Αλλά η γνώση να κρατάς την ψυχή σου καθαρή θέλει πολύ κόπο για να αποκτηθεί. Και δεν την έχουν όλοι.

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι τι θα έκανα εγώ εάν ήμουν καθηγήτρια και γελάω με την καρικατούρα που έχω φτιάξει στο μυαλό μου για μένα. Σκέφτομαι ότι θα ήμουν πολύ αυστηρή, αλλά δίκαιη, με έντονα ξεσπάσματα θυμού κι αρκετά goofy σκηνικά. Αλλά δε θα μάθω ποτέ. Άλλωστε με τους νεότερους από μένα, έχω μηδενική υπομονή, οπότε προτιμώ να παραμείνω στην επιστήμη και την εξυπηρετηση ασθενών μιας κάποιας ηλικίας.

Στο σημερινό POV όμως είμαι η καθηγήτρια σου στην χημεία,σε κάποιο τμήμα του ΕΜΠ-γιατί μόνο σε ανδροκρατούμενη σχολή και μόνο ως χημικό μπορώ να με φανταστώ- είναι η πρώτη σου μέρα στο campus κι έχω σκοπό να σου μείνω αξέχαστη. Μιας που θα είσαι και η μόνη γυναίκα του έτους.

(Ναι ξέρω ότι είναι στερεοτυπικο αυτό με το Πολυτεχνείο, αλλά έχοντας περάσει και από εκεί δυστυχώς ακόμα ισχύει.)

Αυτό το σετ Milkwhite είναι ότι πιο alternative teacher vibes έχω. Ξέρεις εκεινης της τύπισσας που φαίνεται πολύ κουλ και προοδευτική στο πρώτο σας μάθημα, αλλά δεν έχει αποβάλλει πλήρως τις κοινωνικές νόρμες μιας που δεν έχει νιώσει ακόμα αυτήν την ανάγκη.

Sneaker για να φαίνομαι ακόμα πιο κοντά στους φοιτητές, μα και στέκα για να φαίνομαι λίγο σαν την τρελή της πανεπιστημιούπολης.

Το σετ είναι σε έντονο χρωμα μιας που όλοι οι χημικοί που εγώ τουλάχιστον συνάντησα υπήρξαν παιδιά των λουλουδιών και φιλοσοσιαλιστες.

Τσάντα χειρός γιατί τα παιδιά των λουλουδιών αφού γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου αναπτύσσουν ροπές προς τον καθωσπρεπισμό. Ή μάλλον παντρεύουν τη συντηρητική φύση του καθηγητή πανεπιστημίου με την ελεύθερη ψυχή τους. And I think it’s beautiful.

Ύφος «έλα ξέρω ότι καπνίζετε και μακάρι να ήταν αυτό το μόνο στραβό πάνω σας».

Στην πραγματικότητα αυτό το outfit θα ήθελα να το βάλω και να πάω σουπερμάρκετ ή για πρωινά ψώνια ένα Σάββατο. Καθώς είναι άνετο, δροσερό, έχει τσέπες και κολακεύει απίστευτα την ανεξήγητα ποντιακή σιλουέτα μου.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, ήθελα να σου πω πως πέρα από κάποιες εξόφθαλμες και θλιβερές εξαιρέσεις, οι περισσότεροι καθηγητές λειτουργούν και συμπεριφέρονται ως καθρέφτης της δικής σου συμπεριφοράς.

Φιλάκια!

Υ.γ. Ο προφεσσορας της καρδιάς μου με είπε πως για μη πραγματοποιήσιμες συνθήκες βάζουμε were αντί για was μετά το “If I”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: