Outfit 103: Non toxic philhellenism

Καθένας μας έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανος για τις ρίζες του. Είτε αυτές προέρχονται από… μεταφύτευση, είτε ήταν από πάντα εκεί. Και φυσικά για κάθε έναν λόγο που μπορεί να σε κάνει να ξεχειλίζεις από εθνική υπερηφάνεια, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις να σε κάνουν να κυκλοφορείς με σακούλα στο κεφάλι από ντροπή. Ειδικά αν οι ρίζες σου βρίσκονται κάπου στην βαλκανική χερσόνησο.

Όμως σήμερα δε θέλω να μιλήσω για άλλη μια φορά ποσο με αηδιάζει η Ελλάδα της αριστείας, του “happy Greek Independence Day” story στο Instagram, της θεοποίησης του Tom Hanks που oh my God πολιτογραφήθηκε Έλληνας και του παπαδαριού που αφού ξεγύμνωσε, καταπάτησε και βίασε τον ελληνικό πολιτισμό, έχει τα μούτρα να μιλάει για εθνική ταυτότητα.

Σήμερα είναι μια από τις ελάχιστες φορές που θα αναφέρω επιγραμματικά τους λόγους που με κάνουν περήφανη ελληνίδα (με μεταφυτευμένες ή αιώνιες ρίζες, κανείς δεν ξέρει).

Αρχικά για το φιλελληνικό κρεσέντο με ενέπνευσε η φούστα μου από το Yfos και κυρίως η επαφή μου μέσω της δουλειάς μου, με την ραχοκοκαλιά του ελληνισμού. Τις Ελληνίδες γυναίκες της υπαίθρου.

Σε καμία περίπτωση δε θα κάνω glamorisation την απλήρωτη οικιακή και αγροτική εργασία τους. Όμως σίγουρα μπορώ να θαυμάσω την στωικοτητα και την εργατικότητα τους. Την αγάπη τους για τη δημιουργία και την ικανοποίηση της ανάγκης τους για συνέχεια.

Τα κεντήματα τους, τα φαγητά τους, τα χέρια τους που μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να ξεγεννούσαν, να άρμεγαν, να τάιζαν παιδιά και να δημιουργούσαν έργα τέχνης.

Και πάνω απ’όλα η αγάπη τους για τη ζωή και την πρόοδο. Η συνειδητοποίηση του σκοταδιού μέσα στο οποίο μεγάλωσαν κι η επικοινωνία των παθημάτων τους που έγιναν μάθημα. Όλοι ξέρουμε μια γηραιά κυρία που συμβούλευσε κάποιο νέο κορίτσι να κρατάει δικό της πορτοφόλι και να είναι ανεξάρτητη. Μια γιαγιά που είπε ότι τελικά η πάστρα του σπιτιού δεν είναι το παν. Ή κάποια άλλη που πανηγύρισε με την ψυχή της επειδή η εγγονή/δισεγγονή της μπήκε ή βγήκε από το πανεπιστήμιο και δε θα αναγκαστεί να φάει στη μούρη την πατριαρχία που υπέφερε η ίδια.

Φυσικά ο μη τοξικός φιλελληνισμός δεν σταματα στις γυναίκες της υπαίθρου. Μπορείς να τον βρεις παντού. Στους ανθρώπους που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και την μιλούν άρτια. Στους Έλληνες που αντιλαμβάνονται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μέγας Σφαχτης. Σε όσους απορούν μπροστά στο πολιτιστικό μεγαλείο του Παρθενώνα, των Καρυατιδων, του Ηνίοχου και της Μινωικής Κρήτης. Σε όσους έχουν συνειδητοποιήσει πως ο Τρωϊκός πόλεμος έγινε όχι μόνο για πουκάμισα αδειανά κι ανύπαρκτες Ελένες, αλλά για γεμάτες τσέπες και σφαίρες επιρροής. Και σε πολλά άλλα που θα χρειαζόμουν μια δεκαετία για να καλυψω.

Γιατί η πραγματική αγάπη για τη χώρα σου βρίσκεται στην αναγνωριση και την αποδοχή των πιο άθλιων και των πιο μεγαλειωδων στιγμών της ιστορίας της ταυτόχρονα.

Στο σημερινό σύνολο ντύθηκα στα λευκά. Στα λευκά και στα ψάθινα. Γιατί τέτοιο χρωμα έχει η Ελλάδα που εγώ ονειρεύομαι.

Λευκό. Όχι της αγνότητας. Αλλά της επανεκκίνησης. Όπως όταν αφού δεις τα λάθη σου, τα χωνεύεις, σβήνεις τον πίνακα και ξεκινάς από την αρχή. Να λύνεις την άσκηση με άλλο τρόπο.

Με τα αμάραντα ανα χείρας, να μου θυμίζουν την ελληνική ύπαιθρο.

Είμαι από τους τυχερούς που η Ελλάδα δεν με πλήγωσε. Ακόμα. Μα με πλήγωσαν πολλάκις οι νεοελληνικές νοοτροπίες.

Τις οποίες πάντα θεωρούσα απόρροια του αταιριαστου γάμου που προέκυψε μεταξύ ελληνισμού και ορθοδοξίας.

Μα αυτό είναι τεράστια συζήτηση. Σαν τη μέρα στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι έχω πάψει να ξοδεύω τις φωτεινές μου ώρες για σκοτεινές συζητήσεις.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να θυμάσαι ότι η πατριδολαγνεία είναι αρρώστια που θεραπεύεται με την ιστορία.

Φιλάκια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: